Eggnog: božićni “must drink”

Kako nam se Božić opasno približava, donosimo zanimljivost o popularnom alkoholnom piću. Ako dosad niste čuli za eggnog, sada je pravo vrijeme za to!

Ako ste ikada malo pomnije gledali američke božićne filmove vjerojatno ste primijetili kako uvijek glavni likovi piju neko bijelo alkoholno piće. Nije punč, nije koktel, nije bijela čokolada – što je? U pitanju je eggnog, jedno od najpopularnijih, američkih alkoholnih pića koje se tradicionalno radi uoči i za vrijeme Božića.

Amerikanci naprosto obožavaju eggnog, a drugi se često pitaju kako netko može s takvim guštom piti alkoholno piće čiju bazu čine mlijeko i sirova jaja. Ljudi se često i pitaju kad i kako je nekom palo na pamet složiti takvu vrstu alkoholnog pića. No, eggnog je poprilično popularno piće, toliko da ga čak i u Hrvatskoj možete kupiti u trgovinama, a dostupne su u različitim opcijama, alkoholnim i bezalkoholnim.

Povijest eggnoga

Smatra se kako eggnog potječe iz 19. stoljeća kada se posluživao za vrijeme zimskih, tj. božićnih praznika. Zapravo ne postoje točne informacije o samom porijeklu eggnoga, ali postoji par teorija. Smatra se da je nastao od posseta, britanskog pića koje se konzumiralo u ranom srednjem vijeku. U pitanju je toplo piće na bazi mlijeka, a u 13. stoljeću su svećenici bili poznati po tome da su posset pili s jajima i smokvama. Kako su mlijeko i jaja u to doba bile namirnice bogatih, često se na proslavama nazdravljalo upravo uz to piće.

Eggnog u svom pravom obliku i ukusu nastaje u 18. stoljeću i postaje glavni hit za vrijeme zimskih praznika. To možemo zahvaliti Sjedinjenim Američkim Državama gdje je eggnog u brojnim kolonijama postao omiljeno piće. Zbog velikog broja farmi, mlijeko i jaja više nisu rezervirani samo za one bogate, tako eggnog počinju piti i seljaci te se na taj način širi među populacijom.

Kada je u pitanju porijeklo naziva eggnog, posve je jasan prvi dio riječi. No, oko riječi nog se vode brojne rasprave, ali se vjeruje da je naziv dobio po drvenom vrču koji je često korišten za ispijanje alea i drugih alkoholnih pića.

Eggnog je jedno od najpopularnijih, američkih alkoholnih pića koje se tradicionalno radi uoči i za vrijeme Božića.

Kako se danas pije eggnog?

Eggnog se danas smatra neizostavnim božićnim pićem gotovo svih američkih obitelji. Mnogobrojni američki božićni filmovi popularizirali su to piće i izvan SAD-a. Tradicionalni recept se nije pretjerano mijenjao. Jedina razlika leži u mlijeku koje je nekoć bilo puno masnije. Kako je današnje mlijeko manje masno, eggnogu se dodaje krema kako bi se stvorio prepoznatljivi kremasti okus i tekstura.

Zbog velike popularnosti eggnoga, na policama su se pojavili i gotovi proizvodi. Također možemo naći i verzije bez mlijeka i jaja, a rade se na bazi soje, badema ili kokosa.

Je li sigurno piti eggnog?

Mnogi ne žele piti eggnog zbog činjenice što se napitak sprema uz pomoć sirovih jaja. Zbog toga se već gotovi proizvodi ne rade sa svježim jajima nego se u pripremi koriste ona pasterizirana, uz prirodne ili umjetne arome i zgušnjivače kako bi se zadržao prepoznatljiva tekstura i okus.

Također moderna verzija eggnog recepata u pripremi savjetuju zagrijavanje jaja prilikom izrade kreme, slično kao kreme koje se koriste u izradi pojedinih kolača. Prilikom pripremanja eggnoga, koristite jaja iz provjerenog uzgoja, a ako ste i dalje sumnjičavi, izradite ga uz grijanje same kreme.

Recept za eggnog

Kako bi vam i ovi božićni blagdani bili nezaboravni, u nastavku pročitajte recept kako kod kuće pripremiti svoj eggnog koji će nesumnjivo obilježiti Božić 2019.

Sastojci:

3 šalice punomasnog mlijeka

1 šalica tekućeg šlaga ili slatko vrhnja

3 štapića cimeta

1 mahuna vanilije, prepolovljena i uklonjenih sjemenki

1 žlica svježe naribanog muškatnog oraščića

5 jaja (odvojite žutanjke i bjelanjke)

2/3 (130 g) šećera

3/4 šalice (175 ml) tamnog ruma ili burbona

Priprema:

U posudi izmiješajte mlijeko, šlag, cimet, mahunu vanilije, sjemenke vanilije i muškatni oraščić.

Prokuhajte smjesu na srednje jakoj vatri. Kada prokuha, odmaknite i pustite da odleži.

Mikserom istucite žumanjke i šećer u glatku smjesu. Smjesu dodajte prokuhanom mlijeku i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Dodajte smjesi burbon ili rum.

Neka se smjesa preko noći ohladi.

Prije posluživanja, istucite bjelanjke u tvrdi snijeg i pomiješajte s eggnogom.

Ukrasite muškatnim oraščićima.

 

Crveni alarm: Božić je pred vratima

Ovog Božića…

Božićna torta koja će oduševiti čokoladoljupce i ljubitelje paleo prehrane

Čitanje je najljepši božićni ritual

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads